Переваги дерев'яних шпал

Переваги дерев'яних шпал

04 мар 2024

Незважаючи на те, що залізобетон проявляє стійкість до механічних пошкоджень і б'є рекорди по довговічності, дерев'яні шпали все частіше використовуються як опори для рейок залізничних. Чим вони привабливіше залізобетонних шпал?

Перш за все, з деревом набагато легше працювати. Різати, свердлити, пиляти, шліфувати цей природний матеріал не складає ніяких труднощів. Тому дерев'яні шпали виготовляються в рази швидше, ніж опори із залізобетону. Не дивно, що опори з натурального дерева поступово приходять їм на зміну.

Ви можете справедливо зауважити, що дерево програє залізобетону по довговічності. Так, дерев'яні шпали можуть прослужити 5-20 років. А термін служби виробів із залізобетону в 2 рази більше. Але перед тим як зробити остаточний висновок, потрібно врахувати три чинники.

Переваги використання дерев'яних шпал:

  • По-перше, дерев'яні шпали обробляються креозотом. Ця просочення захищає виріб від підступного гниття.
  • По-друге, дерев'яні шпали приємно радують доступною ціною, чим не можуть похвалитися залізобетонні опори.
  • По-третє, вартість шпал істотно варіюється. Адже дерев'яні шпали виготовляються з різних сортів дерева. Природно, що дерев'яні шпали з сосни обійдуться вам дешевше, ніж опори з кедра або дуба.

До того ж не забувайте, що залізобетонні шпали мають велику жорсткість. Для її компенсації необхідно використовувати еластичні і пружні прокладки, які розміщують між верхньою поверхнею опори і металевою прокладкою. А це додаткові витрати на обслуговування. Звичайно, сказати однозначно, що вибрати: дерев'яні шпали або залізобетонні опори, не можна. Але переваги дерев'яних шпал очевидні.

Якщо ви хочете зробити економічно вигідне придбання, купити дерев'яні шпали або, наприклад, залізничне кріплення, то зверніться до фахівців компанії «UKRMASHSERVICE» . Для вас ми запропонуємо розумні рішення поставлених перед вами завдань.